Τροχαίο ατύχημα με οδηγό υπό μέθη ή ναρκωτικά

τροχαίο ατύχημα μεθυσμένος οδηγός αποζημίωση δικηγόρος

H διεκδίκηση των υλικών ζημιών, δαπανών, απώλειας εισοδημάτων και αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης σε περίπτωση τραυματισμού, πραγματοποιείται με εναγόμενο το “Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων” και όχι την ασφαλιστική εταιρία του ζημιογόνου οχήματος.

Στην πράξη ο συμβιβασμός με το ανωτέρω νομικό πρόσωπο αλλά και η διαδικασία μέσω της δικαστικής οδού είναι η συνήθης, αλλά η είσπραξη του συμφωνηθέντος ποσού είναι πολύχρονη υπόθεση.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο.

Άρθρο  42  ΚΟΚ – Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οχήματος από άτομο ευρισκόμενο υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μεθυσμένος), τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, που ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητά του προς οδήγηση.

Υπό την επήρεια αλκοόλ βρίσκεται ένας οδηγός όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι άνω του 0,50 gr/l αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω του 0,25 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενο με συσκευή αλκοολόμετρου.

Ανώτερα των επιτρεπόμενων ορίων μπορούν να ανιχνευτούν ενδεικτικά με κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml  κρασιού, 60 ml ούζου, 55 mi ουίσκι ή βότκας.

Οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές  και περιλαμβάνουν:

  • πρόστιμο 200 ευρώ σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 gr/l έως 0,80 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου
  • πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 90 ημέρες σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,80 gr/l έως 1,10 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου
  • φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 180 ημέρες σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου.

Σε υποτροπή εντός διετίας επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 5 χρόνια. Η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού στην περίπτωση αυτή, αρχίζει κάθε φορά από τη λήξη του χρόνου της προηγούμενης αφαίρεσης.

Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του κώδικα ναρκωτικών για την οδήγηση μεταφορικών μέσων :

  1. Με φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και με χρηματική ποινή 200 ευρώ μέχρι 15.000 ευρώ, καθώς και με στέρηση από 2 έως 5 έτη της άδειας οδήγησης ή του οικείου διπλώματος ή του πτυχίου τιμωρείται όποιος οδηγεί ή κυβερνά οποιοδήποτε πλωτό, χερσαίο ή εναέριο μεταφορικό μέσο υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Αν από την πράξη αυτή προκλήθηκε απλή σωματική βλάβη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους.

Αν προκλήθηκε βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών.

Αν από την πράξη αυτή προκλήθηκε θάνατος, επιβάλλεται ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης μέχρι 10 ετών.

2.  Μετά την πάροδο διετίας το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, μετά από αίτηση του καταδικασθέντος, μπορεί να αποφασίσει για την επανάκτηση της άδειας, με την προϋπόθεση ότι έχει υποστεί επιτυχώς τη θεραπεία απεξάρτησης.